Det Kongelige Teater (DKT) har annonceret en ny type standardkontrakter, der markant ændrer vilkårene for dig og dine instruktørkolleger. Vi har i over et år forhandlet med DKT om kontraktvilkårene, særligt i forhold til rettigheder, hvor teatret hidtil har haft tids- og stedsubegrænsede opførelsesrettigheder. Mens vi er nået langt i forhandlingerne om rettigheder, er vi desværre stødt på en alvorlig hindring: DKT anerkender ikke instruktørens status som lønmodtager.
Dette er i direkte modstrid med normal praksis i branchen. På landets øvrige teatre anses instruktører som lønmodtagere, og vi har desuden en overenskomst med Dansk Teater.
Forhandlingssammenbrud efter ekstern vurdering
Vi trak os fra forhandlingerne kort efter nytår, da vi fik resultatet af en advokatvurdering, som vi havde bestilt i samarbejde med Danske Scenografer. Vurderingen bekræfter, at instruktøren, på baggrund af en samlet vurdering af arbejdets karakter, er lønmodtager. Fagbevægelsens Hovedorganisation har set og bekræft vurderingen, hvilket giver os en stærk juridisk og faglig opbakning.
Sagen berører ikke kun instruktører, men også andre kunstnere på DKT. Vi har derfor været i løbende, tæt dialog og samarbejde med Danske Scenografer og Dansk Artist Forbund, der også påvirkes af de nye kontrakter. Sagen har nu taget en politisk drejning, og vi arbejder sammen for at sikre kunstnernes rettigheder.
Sagen kort: Fra lønmodtager til tjenesteyder
DKT ønsker at ændre kontraktens ordlyd, så standardkontrakterne ikke længere fremstår som ansættelseskontrakter. Det betyder, at instruktører på DKT fremover vil blive betragtet som tjenesteydere og modtage B-honorar uden feriepenge og de rettigheder, der følger med lønmodtagerstatus.
Denne ændring har vidtrækkende konsekvenser for den enkelte instruktør og overgangen fra lønmodtager til tjenesteyder er en markant forringelse af arbejdsvilkårene.
DKT hævder, at der ikke er tale om en praksisændring, da de altid har betragtet kunstnere på „gæstekontrakter‟ som tjenesteydere. Vi er uenige og understreger, at vores medlemmer altid er blevet ansat som lønmodtagere på DKT, og at arbejdets karakter viser, at der er tale om et ansættelsesforhold.
Nye rettighedsklausuler
En positiv udvikling i forhandlingerne har været, at DKT har erkendt, at deres tidligere praksis med ubegrænsede rettigheder til kunstnernes værker ikke er lovlig i henhold til de seneste justeringer af ophavsretsloven fra juni 2023 (DSM-direktivet). De vil derfor justere deres rettighedsklausuler.
Før vi trak os fra forhandlingerne, var vi nået til enighed om en ramme for rettighedsoverdragelse. Vi håber nu, at DKT vil respektere denne del på trods af, at vi ikke er enige om de øvrige vilkår. Den model, vi blev enige om, læner sig ind i den praksis, der gælder i den øvrige scenekunstbranche, hvor teatrene erhverver en opførelsesret på op til 3 år for en løn forhandlet med afsæt i den vejledende løn eller overenskomstens satser alt efter teatrets størrelse.
Det er aftalt, at DKT – for en tilsvarende højere betaling – erhverver opførelsesrettigheder til en iscenesættelse i 5 år fra premieredatoen. Opførelsesretten omfatter alene egne scener i Danmark og turné skal være kendt ved kontraktindgåelse – så denne ekstra udnyttelse kan indgå i lønforhandlingen. Hvis der ikke aftales turné ved indgåelsen af kontrakt, vil det afføde yderligere betaling for denne rettighedsudnyttelse, såfremt en turné bliver aktuel. Den længere opførelsesret er begrundet i de øgede forpligtelser DKT har og en højere rettighedsbetaling.
Vi har brug for jeres hjælp!
Vi har endnu ikke modtaget en kopi af DKTs nye standardkontrakt. Det betyder, at vi kun kan se kontrakterne, når I sender dem til os til gennemsyn før forhandling.
Vi opfordrer derfor alle til at sende eventuelle kontrakter fra DKT til sekretariatet for gennemgang, inden I forhandler og underskriver.
Vi fortsætter vores arbejde for at sikre fair vilkår for instruktører og andre kunstnere på DKT – og her i tæt samarbejde med Danske Scenografer og Dansk Artist Forbund. Situationen er alvorlig, men vi står sammen for at beskytte vores medlemmer og deres rettigheder.
Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, så kontakt os.