Danske Sceneinstruktører og Dansk Teater har sammen udviklet en kontraktskabelon for tidsbegrænsede instruktøransættelser på søjle B-teatre. Kontraktskabelonen sætter en fælles ramme, men der er fortsat centrale vilkår, som du skal forhandle om.
Vær særligt opmærksom på følgende, når du forhandler med et søjle B-teater med afsæt i kontraktskabelonen:
1. Løn og dagløn (punkt 4 i skabelonen)
Du skal fortsat forhandle løn samt aftale en dagløn for eventuelt efterfølgende arbejde med iscenesættelsen.
Vi anbefaler, at forhandlingen tager afsæt i den vejledende lønsats. Satsen er et udtryk for en passende løn for en gennemsnitlig iscenesættelsesopgave med gennemsnitlig kompleksitet og længde. Lønnen for en kort forestilling på en lille scene og med få medvirkende vil derfor typisk være lavere. Modsat vil lønnen for en lang forestilling, der har mange medvirkende, en musikforestilling eller ny dansk dramatik, hvor arbejdet for instruktøren er større, være højere.
Din ansættelse ophører automatisk ved premieren. Derfor bør I også aftale en dagløn for eventuelt efterfølgende arbejde med iscenesættelsen efter premieren. Vi anbefaler den vejledende dagløn.
NB! Din løn afhænger også af, hvilke opførelsesrettigheder teatret ønsker. Læs mere i punkt 4.
Gældende lønsatser: Du finder den aktuelle vejledende lønsats og daglønsats her. Både lønsatsen og daglønnen justeres årligt.
2. Transport og ophold (punkt 4 i kontraktskabelonen)
Du skal fortsat forhandle og aftale med teatret, hvilke udgifter de dækker til transport og ophold og i hvilke perioder. Typisk dækker teatret en del af dine transport- og opholdsudgifter, hvis du bor uden for almindelig pendlerafstand. Sørg for, at det står tydeligt i kontrakten, så du ikke selv står med uforudsete omkostninger.
3. Sygdom og fravær (punkt 5 i kontraktskabelonen)
Der er to punkter under sygdomsbestemmelsen, som du skal være opmærksom på, og som I skal forhandle om. Det er forskelligt fra teater til teater, hvad de tilbyder.
- Løn under almindelig sygdom: Det ene punkt er, om du modtager løn under almindelig sygdom. Her tilbyder nogle teatre løn op til 5 dage, imens andre følger vores anbefaling og tilbyder dig fuld løn under almindelig sygdom. Tilbydes du et antal dage, anbefaler vi, at du udfordrer teatret og fx beder om følgende:
”Instruktøren oppebærer fuld sædvanlig løn i tilfælde af almindelig sygdom af kortere varighed.”
Vi mener, at det er et fair vilkår for begge parter. Det forhindrer, at du føler dig presset til at arbejde, når du er syg, af frygt for løntræk, og samtidig risikerer at smitte resten af holdet. Hertil løser instruktøren typisk arbejde hjemmefra under sygdom. Hvis der er et fastlagt antal sygedage, skal I afstemme rammerne for dette – fx hvordan sygdomsdagene registreres, hvad der tæller som sygdom, og hvilke betingelser der gælder for sygemelding, især hvis du arbejder hjemmefra under sygdom.
- Opsigelse ved længerevarende sygdom: Hvis du bliver syg i en længere periode, kan teatret opsige dig, hvis dit fravær skaber betydelige praktiske eller økonomiske problemer – for eksempel hvis en forestilling ikke kan færdiggøres til tiden, eller hvis kvaliteten påvirkes negativt.
Du skal forhandle om, hvor langt et opsigelsesvarsel du har i tilfælde af længerevarende sygdom. Vi anbefaler, at du sikrer dig et varsel på mindst 4 uger.
4. Opførelsesrettigheder
Det er vigtigt, at I ikke alene definerer en periode for teatrets opførelsesrettigheder, men også hvilken udnyttelse, som kan finde sted i den aftalte periode:
- Periode: Praksis i branchen er, at teatrene erhverver opførelsesrettigheder i op til 3 år fra premieren. I kan derfor aftale alt fra 1, 2 eller 3 år fra premieren eller alene den/de aftalte spilleperioder, som fremgår af kontrakten.
- Udnyttelsen i perioden: I skal herudover tydeligt aftale i kontrakten, hvordan teatret kan udnytte iscenesættelsen (værket) i den aftalte periode. Fx hvor mange opførelser der kan ske i den aftalte periode. Om forestillingen skal på turné og i hvilket omfang og lignende. Få konkrete anbefalinger til en ramme for udnyttelsen nedenfor under “Passende og forholdsmæssig betaling”.
I kontraktskabelonen er der taget højde for, at teatret må optage billeder og korte film til almindelig markedsføring og lignende.
- Passende og forholdsmæssig betaling: Som beskrevet har du ifølge ophavsretslovens §55 krav på en passende og forholdsmæssig betaling for teatrets udnyttelse af dit værk. Vores vurdering er, at du modtager passende og forholdsmæssig betaling, når din løn er forhandlet med afsæt i den vejledende lønsats og teatrenes erhvervelse af opførelsesrettigheder afspejler branchepraksis.
- Er din løn forhandlet med afsæt i den vejledende løn, erhverver teatrene typisk opførelsesret til din iscenesættelse i op til 3 år fra premieredatoen, og hvor de kan:
- Opføre forestillingen på egne fysiske scener i Danmark og med op til 40 eller 60 opførelser (de aftalte spille- og turnéperioder skal fremgå af kontrakten).
- Turné skal være kendt ved kontraktindgåelse og fremgå af din kontrakt, så du kender omfanget, og så det kan indgå i din lønforhandling.
- Yderligere rettighedsoverdragelse udløser typisk yderligere passende og forholdsmæssig betaling for rettighedsudnyttelsen. Eksempler på yderligere udnyttelse kan være opførelsesret til efterfølgende sæsoner, audiovisuel udnyttelse, co-produktioner eller turnévirksomhed.
Vi anbefaler følgende formulering i kontrakten, som tilpasses efter det aftalte: ”Teatret erhverver med denne aftale opførelsesretten til værket for [de aftalte spilleperioder, 1, 2 eller 3 år] fra premieren og med op til [40/60] opførelser på egne scener i Danmark. Ved yderligere opførelser, ved turné eller anden udnyttelse indgås en ny aftale mellem parterne.”
5. Afvigelser fra de generelle vilkår
Det er muligt at afvige fra de generelle vilkår i kontraktskabelonen. Hvis du eller teatret ønsker at afvige fra de aftalte generelle vilkår, skal dette tydeligt noteres i kontrakten under kontraktens sidste punkt.
Undgå uklarheder ved at gennemgå alle punkter nøje.
6. Tjek perioder og datoer
Du skal fortsat sikre dig at dine ansættelsesperioder og aftalte datoer stemmer overens med dine aftaler med teatret.
7. Co-produktion eller øvrigt rettighedsbærende arbejde
Hvis forestillingen er en co-produktion mellem to teatre, skal kontrakten tilpasses væsentligt. Vi anbefaler, at du kontakter sekretariatet for vejledning. Blandt andet skal kontrakten specificere, hvordan ansættelsesperioderne fordeler sig mellem teatrene, hvem du refererer til, samt hvordan opførelsesrettigheder og betaling for videreudnyttelse håndteres.
Skal du løfte øvrigt rettighedsbærende arbejde i ansættelsen, skal der indgås en tillægsaftale til din instruktørkontrakt for dette arbejde, der håndterer kreditering, opførelsesrettigheder, betaling mv.