Som iscenesætter og ophaver til dit originale værk (din iscenesættelse) har du en række lovfæstede rettigheder i forhold til andres brug af dit kunstneriske værk.
Generelt gælder det, at den, der har skabt et kunstnerisk værk, har ophavsret til værket. Det betyder, at du som iscenesætter er ophaver til din iscenesættelse og har eneret til at fremstille eksemplarer af værket og til at gøre det tilgængeligt for andre indtil 70 år efter din død.
Reglerne om ophavsret balancerer mellem to hensyn. På den ene side skal det sikres, at kunstnere får betaling for andres brug af deres værker. På den anden side skal brugernes adgang til samt udbredelsen af kunstneriske værker ikke begrænses unødigt. Reglerne er således i både samfundets, rettighedshavernes og brugernes interesse, da det tilskynder til ny produktion og udbredelse af kunst.
Overdragelse af rettigheder
Når du skaber en original iscenesættelse, har du ophavsretten til dit værk. Din løn eller dit honorar dækker ikke nødvendigvis teatrets ret til at bruge værket – det skal aftales særskilt i kontrakten.
Normalt overdrages visse rettigheder til teatret, så teatre kan bruge værket i en aftalt periode og i et aftalt omfang. Det har altid været praksis, at denne brug kræver betaling.
Ved kontraktindgåelsen skal du og teatret derfor aftale, hvilke opførelsesrettigheder teatret får for den aftalte løn. Teatre erhverver typisk retten til at opføre forestillingen i en aftalt periode og omfang. En periode kan fx være den aftalte spilleperiode eller op til 2-3 år fra premieredatoen. Omfanget kan fx være, at teatret må opføre iscenesættelsen på egne scener i Danmark og med et aftalt antal opførelser i perioden, typisk mellem 40-60 gange. Hvis teatret herudover ønsker at tage forestillingen på turné eller anden udnyttelse, kræver det ekstra betaling.
Det er vigtigt, at du sikrer dine rettigheder i kontrakten og kender til udnyttelsens omfang, når I forhandler kontrakt, så udnyttelsen kan indgå i din lønforhandling.
Ønsker teatret at bruge din iscenesættelse efter opførelsesperiodens udløb eller til flere formål end aftalt, skal der blot forhandles en ny aftale om passende betaling.
Teatret kan ikke ændre i din iscenesættelse uden din forudgående tilladelse. Herudover har du som regel førsteret til at genopsætte forestillingen og til at stå for nødvendige justeringer, fx ved udskiftning af skuespillere eller turnéprøver. For dette arbejde modtager du normalt en dagsløn per arbejdsdag.
LÆS MERE OM PRAKSIS FOR OVERDRAELSE AF OPFØRELSESRETTIGHEDER:
Øget beskyttelse af ophaver pr. 1. juni 2023
Danmark har som følge af EU-direktiver været forpligtet til at opdatere ophavsretsloven. Justeringerne trådte i kraft 1. juni 2023 og skal være med til at sikre, at du som kunstner får en rimelig andel af den værdi, værket skaber. Loven giver altså dig ret til passende og forholdsmæssig betaling for udnyttelsen af dit værk i alle tilfælde – også selvom du har underskrevet din kontrakt!
DSM-reglerne sætter nye standarder på tværs af produktionstyper, brugsformer, kreative brancher og tjenester. Ingen af DSM-rettighederne må fraviges til skade for kunstneren.
DE NYESTE JUSTERINGER AF LOVEN:
- § 54. Erhverver har pligt til at udnytte de overdragne rettigheder – hvis ikke det sker, har ophavsperson mulighed for at opsige aftalen med 6 måneders varsel.
- § 55. Ophaver har ret til passende og forholdsmæssigt rettighedsvederlag for udnyttelse af værket.
- § 55 a. Ophaver har ret til opdaterede oplysninger om brugen af produktionen. En gennemsigtighedsforpligtelse pålægger erhververe og licenstagere af ophavsrettigheder løbende at give ophaver en række oplysninger om udnyttelsen af værket. Oplysningerne skal gives mindst en gang om året, og en erhverver/licenstager skal sikre, at oplysningerne er opdaterede, relevante og indeholder omfattende oplysninger om værkets udnyttelse.
- § 55 b. Ret til justering af rettighedsbetalinger som viser sig alt for lave. En aftalejusteringsordning, der sikrer, at også allerede indgåede aftaler skal efterfølgende justeres, hvis vederlaget ikke er passende eller forholdsmæssigt. Det gælder dog kun for aftaler tilbage 5 år før lovændringernes ikrafttræden (5 år før 1. juni 2023). Hvis man ikke kan nå til enighed, kan enhver af parterne indbringe spørgsmålet for Ophavsretslicensnævnet.
- § 55 c. Ret til at få rettighedsbetalingen prøvet ved Ophavsretslicensnævnet.
Reglerne kan ikke fraviges i enkelte kontrakter, men alene gennem kollektive aftaler.
Kontakt os når du forhandler kontrakt, eller hvis du har spørgsmål.
Copydan-forbehold i din kontrakt
Hvis du ikke har et Copydan-forbehold i din aftale, bør du bede om at få indsat nedenstående forbehold. Ordlyden er den nye branchestandard for Copydan-forbehold. Forbeholdet stammer fra en aftale mellem Producentforeningen på den ene side og branchens fagforeninger, herunder Danske Sceneinstruktører, på den anden side.
Kan du ikke få forbeholdet ind i din aftale, så kontakt os.
[dit navn] og producenten bevarer, desuagtet øvrige aftalevilkår, hver en vederlagsret for brug af produktionen omfattet af Ophavsretslovens§§ 13, 17 og 35, herunder bestemmelser der i fremtiden måtte afløse eller på sammenlignelig vis supplere disse bestemmelser.
[dit navn] og producenten bevarer ret til kompensation for eksemplarfremstilling til privat brug (jf. p.t. ophavsretslovens §§ 39-46a).
Hvis der uden for de ovennævnte lovbestemmelser, men i sammenlignelige brugstilfælde, sker brug af produktionen i undervisnings-, museums-, biblioteks- og forskningsøjemed mv., samt ved gengivelse over for personer på fysiske lokationer, herunder hoteller, butikker, restaurationer, kontorer, hospitaler, skibe m.v. men undtaget biografvisninger, har [dit navn] og producenten desuagtet øvrige aftalevilkår hver bevaret en vederlagsret til sådan brug.
De i denne bestemmelse forbeholdte rettigheder kan alene håndhæves igennem et kollektivt forvaltningsselskab (fx Copydan). Parterne er enige om, at vederlagsrettighederne som afgrænset ovenfor omfatter tilsvarende kollektive ordninger etableret af udenlandske forvaltningsorganisationer, og at den forbeholdte ret skal være tilstrækkelig dels til opnåelse af aftalelicensgodkendelse relation til de ovenfor angivne aftalelicensbestemmelser og aftaler, der omfattes af § 50, stk. 2 i Ophavsretsloven, dels til retslig gennemførelse af betalingskrav over for tredjemand.
[dit navn] kan ikke uden producentens samtykke nedlægge forbud mod brug omfattet af nærværende bestemmelse. Udbetalinger til producenten for brug omfattet af denne bestemmelse udløser ikke royalties til [dit navn].