Når du skal træde ind i en ny ansættelse som iscenesætter, er kontraktforhandlingen en afgørende fase. Det er her, du sikrer dig ordentlige vilkår, sætter klare rammer for samarbejdet og opnår en aftale, der både beskytter dig juridisk og understøtter dit arbejde. Klare rammer før du går i gang med arbejdet giver dig arbejdsro og mulighed for at fokusere på den kunstneriske proces.
Forskellige teatre, forskellige vilkår
KEND DIN ARBEJDSGIVER: Hvem din arbejdsgiver er, har betydning for de vilkår, du tilbydes, og dine forhandlingsmuligheder. Her får du et overblik over de typiske rammer, der gælder for forskellige arbejdsgivere.
- Når du arbejder på egnsteatre, små storbyteatre og projektteatre organiseret under Dansk Teater, er du omfattet af overenskomsten mellem Dansk Teater og Danske Sceneinstruktører. Overenskomsten sikrer dig bl.a. minimumsløn, arbejdsgiverbetalt pension, løn under sygdom og en ramme for opførelsesrettigheder og kreditering. Overenskomsten er en ramme, hvorfra du kan forhandle, for eksempel op på et højere løntrin.
- På landsdelsscener og teatre under Det Københavnske Teatersamarbejde er der fri forhandling. Vi har i samarbejde med Dansk Teater udarbejdet en kontraktskabelon for tidsbegrænsede instruktøransættelser på Dansk Teaters søjle B-teatre. Skabelonen skal gøre det lettere at forhandle kontrakter og sikre forudsigelige og trygge ansættelsesvilkår og rammer for både instruktører og teatre. Vi anbefaler, at du forhandler løn med udgangspunkt i den vejledende lønsats.
- I det frie felt er der ingen fast praksis og fri forhandling. Mange frie grupper forsøger at efterstræbe overenskomstlignende vilkår i det omfang, det er. Når der ikke er overenskomst, er det særligt vigtigt med klare aftaler om ansættelsesvilkår og rettigheder.
- På private teatre, festivaler mv. varierer rammer og vilkår en del. Der er også her fri forhandling, men du kan med fordel sammenligne de tilbudte vilkår med vilkårene på teatre af samme størrelse, hvor der er en praksis. Det er også her essentielt at indgå kontrakter, der sætter en klar ramme for vilkår samt opførelses
Kontraktforhandling er mere end løn
Uanset hvor du skal arbejde, betragtes du normalt som lønmodtager, hvilket giver dig den bedste beskyttelse og en række rettigheder. For eksempel skal du senest 7 dage efter ansættelsens start modtage skriftlig information om væsentlige ansættelsesvilkår, du modtager også feriepenge og er omfattet af din arbejdsgivers forsikring.
Skal du arbejde på egnsteatre, små storbyteatre eller projektteatre organiseret under Dansk Teater, er du som beskrevet omfattet af overenskomsten. På andre teatre er der fri forhandling og derfor langt flere punkter, du bør være opmærksom på, når du forhandler.
1. Kend vilkår og opgave, før du forhandler
En god huskeregel er, at du først forhandler løn, når du kender opgaven samt de rammer og vilkår, teatret tilbyder. I en indledende dialog kan du hurtigt komme til at sige ja til en løn, der senere viser sig at være for lav i forhold til opgavens omfang, de opførelsesrettigheder, teatret ønsker, eller de ansættelsesvilkår, teatret tilbyder. Bed derfor altid om et samlet kontraktudspil, før du forhandler.
2. Løn: Kortlæg opgave og opførelsesrettigheder
Før du forhandler, kan du med fordel kortlægge alt det, der karakteriserer forestillingen og arbejdsopgavens omfang. Tænk på faktorer som forestillingens spilletid, scenens størrelse, antallet og typen af medvirkende, scenografiens kompleksitet, forventet publikumsantal, forestillingens budget og andre væsentlige elementer som ny dramatik, musikforestilling eller coproduktion mellem teatre.
Når du har det samlede billede af opgaven og kan vurdere, hvor meget arbejde der er forbundet med den, er det lettere at kvalificere den løn, du får tilbudt. Du har også indsamlet argumenter, du kan bruge i din dialog med teatret, hvis lønnen skal forhandles op. Opgavens omfang bør også have betydning for længden af din ansættelse.
ØVRIGT ARBEJDE: Skal du løfte opgaver eller ansvar i ansættelsen, der går ud over de typiske ansvarsområder for en iscenesætter (for eksempel skrive manuskript), skal det også indgå i jeres forhandlinger. Hvis arbejdet er rettighedsbærende, anbefaler vi, at det håndteres gennem et særskilt tillæg til din kontrakt, hvor betaling og vilkår afspejler den gældende praksis på området.
AFDÆK OPFØRELSESRETTIGHEDER: Dit lønniveau skal også afspejle de opførelsesrettigheder, teatret ønsker til dit værk (iscenesættelsen). Det er derfor vigtigt, at du har kendskab til den samlede udnyttelse, inden du forhandler din kontrakt – for eksempel den periode, teatret ønsker at kunne opføre din iscenesættelse, og omfanget af opførelser i den aftalte periode. Ønsker teatret flere opførelsesrettigheder, end det er sædvanligt for den tilbudte løn, bør du forhandle din løn op i overensstemmelse med dette.
3. Ophavsret: Dine rettigheder og beskyttelse
Som ophaver til din iscenesættelse er du beskyttet af ophavsretsloven, der giver dig en række lovfæstede rettigheder i forhold til andres brug af dit værk. Det betyder blandt andet, at du har krav på passende og forholdsmæssig betaling for udnyttelsen af din iscenesættelse, og at teatret ikke må ændre i iscenesættelsen uden dit forudgående samtykke.
PASSENDE OG FORHOLDSMÆSSIG BETALING: For at sikre dig en passende og forholdsmæssig betaling skal du som beskrevet kende den samlede udnyttelse, inden du forhandler din kontrakt. Passende betaling betyder, at du skal modtage en betaling, der står i rimeligt forhold til omfanget og værdien af udnyttelsen. Forholdsmæssig betaling henviser til, at betalingen skal afspejle den praksis, der er gældende i branchen.
DET UFÆRDIGE VÆRK: Det er vigtigt at aftale, hvad der sker, hvis du af en eller anden grund ikke kan færdiggøre iscenesættelsen. Teatret ønsker ofte retten til at lade en anden fuldføre opgaven, hvis du eksempelvis på grund af længerevarende sygdom er forhindret i at gøre arbejdet færdigt. Det er som udgangspunkt et rimeligt vilkår, hvis de konceptuelle rammer for din iscenesættelse respekteres.
Som ophaver bibeholder du rettighederne til den del af værket, som du har skabt. I sådanne tilfælde skal I derfor udarbejde en særskilt aftale, der fastsætter en fordelingsnøgle for værket med stedfortræder, kreditering, betaling for det udførte arbejde og vilkår for udnyttelsen af iscenesættelsen.
NY OPFØRELSESRET: Overvej nøje, om du vil indgå aftaler om fremtidige opførelsesrettigheder, da det kan være vanskeligt at fastsætte passende og forholdsmæssig betaling på forhånd. Forhandling om en ny opførelsesret kan blot ske, når det bliver aktuelt.
AUDIOVISUEL UDNYTTELSE: Hvis teatret ønsker retten til at optage forestillingen til brug for tv, radio, transmission, live-streaming eller anden form for audiovisuel udnyttelse, skal du foruden en passende og forholdsmæssig betaling også sikre dig retten til vederlag fra Copydan. Retten til Copydan-vederlag opnås ved at indføje et Copydan-forbehold i din kontrakt.
4. Klare rammer for din ansættelse
Som iscenesætter er din ansættelse typisk opdelt i en forberedelses- og en prøveperiode og ophører automatisk ved premieren. Kontrakten bør tydeligt angive ansættelsens varighed, arbejdsperioder samt eventuelle workshops og møder, hvor du står til rådighed for teatret. Klare aftaler forebygger misforståelser og sikrer, at du ikke får problemer med dagpenge.
Sørg for, at arbejdstid og vilkår er realistiske. Din arbejdstid bør som udgangspunkt ikke overstige et gennemsnit på 37 timer om ugen. Prøveperioden følger ofte skuespillernes overenskomst, men du tilrettelægger selv din forberedelsestid.
Sæt rammer for efterfølgende arbejde. Du har typisk førsteret til at forestå efterfølgende arbejde med iscenesættelsen, og det skal gerne fremgå af din kontrakt. Det er en god idé at aftale vilkår og betaling for prøve- og forberedelsesdage på forhånd. For eksempel hvis der er behov for strammeprøver, der er udskiftning i rollebesætningen, eller forestillingen skal på turné. Hvis du ikke selv kan påtage dig opgaven, kan teatret frit vælge en stedfortræder.
Ved fri forhandling er det vigtigt at aftale, hvad der sker ved sygdom, og hvilke opsigelsesvilkår der gælder. Instruktørkontrakter er som regel uopsigelige for begge parter, hvilket giver gensidig tryghed. De er dog stadig underlagt almindelige regler for misligholdelse. Typisk modtager du løn under sygdom inden for en aftalt ramme.
Når afstanden mellem din bopæl og teatret er for stor til at pendle, dækker teatret ofte udgifter til transport og stiller bolig til rådighed i aftalte perioder. Vilkårene fastsættes ved en individuel forhandling og med afsæt i dine behov og den konkrete situation.
Fire fif til en god forhandling og opstart
1. DEN FØRSTE SAMTALE MED TEATERCHEFEN: Før du siger ja til en opgave, er det en god idé at have en samtale med teaterchefen. Læs vores anbefalinger her og få styr på de emner, du bør tage op.
2. FÅ KONTRAKTEN PÅ PLADS, FØR DU STARTER: Indgå klare aftaler om løn, vilkår og udnyttelsesrettigheder, inden du starter arbejdet. Det er med til at sikre, at alle forhold er på plads fra starten, og du kan fokusere på arbejdet og den kunstneriske proces.
3. SØG VIDEN OG RÅDGIVNING OG STÅ STÆRKERE I DIN FORHANDLING: Undersøg vilkårene for det teater, du skal arbejde på: Hvad er de typiske vilkår, opgavens ramme og lønniveau. Tal med dine kolleger i forbundet, ræk ud til de øvrige kunstnere på forestillingen, og få sekretariatet til at gennemgå din kontrakt. Lav klare mål ud fra din research for, hvad du vil opnå, og vær bevidst om din smertegrænse.
4. FORHANDLING ER NORMALT: At forhandle om løn og vilkår er helt normalt. Når der ikke er en overenskomst, er ”alt” til forhandling, og der er mange muligheder for justeringer. Husk, at forhandling sender et professionelt signal. Vær konkret og høflig omkring, hvorfor du ønsker ændringer i kontrakten, og brug fakta til at underbygge dine krav.