Konflikten med YouSee er langt fra slut trods indgåelse af midlertidige aftaler. YouSees krav om 70% reduktion i betalingen og alle sagerne består som bekendt fortsat, og på det seneste er konflikten desværre også eskaleret. YouSee har den 31. marts meddelt Ophavsretslicensnævnet, at YouSee alligevel ikke vil deltage i de sager, som rettighedshaverne har anlagt ved Ophavsretslicensnævnet.
Det er reelt et forsøg på at underminere det system, som Folketinget har etableret til at løse konflikter som denne på hurtig og saglig vis.
YouSee saboterer systemet og ser stort på de etablerede spilleregler
YouSees udmelding kommer efter, at sagerne har kørt ved Ophavsretslicensnævnet i 1 år, hvor YouSee og rettighedshaverne har afleveret 14 processkrifter og ca. 90 bilag. Og skal ses i lyset af, at Ophavsretslicensnævnet – som består af en Højesteretsdommer og to sagkyndige indenfor området – allerede i 2 af de 3 sager har fastslået, at nævnet er kompetent til at behandle sagerne, og at det netop er i overensstemmelse med Folketingets ambition med nævnet, at det skal kunne behandle sager som disse – også selvom YouSee ikke synes det.
Udmeldingen fra YouSee indebærer, at YouSee ikke vil afgive flere processkrifter eller møde op i nævnet. Og det er samtidigt udtryk for, at YouSee fuldstændig underkender og ignorerer ikke alene Ophavsretslicensnævnet, men de spilleregler, vi som samfund alle er en del af, og som Folketinget har besluttet.
YouSee tager rettighedshaverne som gidsler
Ophavsretslicensnævnet vil kunne træffe afgørelse i den første sag i første halvdel af 2026. Det er allerede om 1 år og lang tid før, at vi ville kunne få en afgørelse ved Sø- og Handelsretten, hvor YouSee har anlagt sag mod os rettighedshavere.
YouSee kræver, at konflikten skal køre ved Sø- og Handelsretten og tager dermed reelt rettighedshaverne som gidsler i en retssag, som med ankesag og inddragelse af EU-domstolen har udsigt til at vare 10-15 år. Og i al den tid vil rettighedshaverne ikke kunne råde over deres fulde betaling, selvom vi får fuldt medhold til den tid.
Der er i tillæg til ovennævnte også igen problemer med rapportering og afregning efter de midlertidige aftaler. Det er rigtigt ærgerligt.